De diepzee in!

Voor mijn koraal-onderzoek in Curacao daalde ik met de CuraSub onderzeeër tot 300 meter diep, de diepzee in! De meeste koralen bestaan uit een poliep en een alg. Deze laatste is afhankelijk van zonlicht wat zorgt dat het meeste koraal alleen in ondiep water kunnen groeien. Het invasieve koraal waar ik onderzoek naar doe heeft echter geen symbiose met een alg wat zorgt dat het mogelijk tot grote dieptes nog kan voorkomen. Met de CuraSub onderzeeër ging ik zelf de diepzee in, om uit te zoeken tot hoe diep deze invasieve soort voorkomt.

Masterstage naar marine invasieve soorten op Curacao

Komende tijd ga ik voor mijn Biologie master onder leiding van Bert Hoeksema (Naturalis) onderzoek doen op Curacao. Hier ga ik kijken naar invasieve koraalsoorten, exoten die een gevaar zijn voor het rif omdat ze lokale koralen verdringen. Voor drie maanden doe ik veldwerk op het CARMABI research station aan de Piscadera baai, Curacao. De eerste maand zal ik deelnemen aan de UvA course ‘Coral Reef Ecology’. Gedurende dit vak zal ik een pilot uitvoeren en bekend worden met de biodiversiteit rond het eiland. In de twee maanden erna zal het onderzoek zelf verder uitgevoerd worden. Ik ben trots op de finacieële bijdrages van het LUSTRA, Jan Joost ter Pelkwijk fonds, L B Holthuisfonds, Alida M. Buitendijk fonds en het Treub fonds die dit veldwerk mogelijk hebben gemaakt.

Molluscan Gallery – Natural History Museum London


Op 24 november 2016, tijdens het Molluscan Forum in het Natural History Museum in Londen, presenteerde ik mijn fotoserie ‘A story of survival’.

Ik werkte al eerder in de Londense collectie aan nautilussen en presenteerde op het Molluscan Forum 2015 de resultaten daarvan, als voorbereiding op het World Congress Malacology in Maleisië. Vanuit Maleisië vloog ik naar de Filipijnen om daar deze reportage te maken van de vangst en de grote handel in deze sterk bedreigde schelp. Op het Molluscan Forum van 2016 presenteerde ik met acht grote afdrukken de serie ‘A story of survival’. Verschillende foto’s uit deze serie kwamen in de media en verschenen op bijv. National Geographic. Klik voor de beelden in groter formaat hier. 

De reis naar en het verblijf in Londen werden mede mogelijk gemaakt door het STIBEMAN fond van de Nederlandse Malacologische Vereniging.

CITES moet nautilus redden – Radio1

“Tweeduizend vertegenwoordigers van 183 landen zijn op dit moment met elkaar in gesprek over de handel in bedreigde planten- en diersoorten. Dat overleg vindt plaats op de CITES-conferentie in Johannesburg, Zuid-Afrika. Vooral de handel in ivoor en de neushoorns domineren het nieuws, als het over deze conferentie gaat.

Onterecht, vindt Auke-Florian Hiemstra, hij is als inktvisonderzoeker verbonden aan biodiversiteitscentrum Naturalis. Hij vraagt aandacht voor een heel ander dier: de nautilus. Ook deze bijzondere diersoort dreigt uit te sterven.”

Luister hier.

Ik sprak op het ‘World Congress of Malacology, Malaysia’

Als bachelor student mocht ik op het World Congress of Malacology 2016 in Maleisië mijn nautilus-onderzoek presenteren! Het 19de wereld congress van de UNITAS MALACOLOGICA had als thema ‘Unity in Diversity’ en vond plaats van 18-24 july 2016, in het Jen Hotel te Penang, Maleisië.

Het was bijzonder inspirerend om persoonlijke helden, zoals keynote speaker Tony Whitten te horen spreken over conservation. Maar tijdens het ‘Predators of Molluscs’ blok op zondag 24 juli 2016, was ik zelf aan de beurt en mocht ik mijn onderzoek, ‘The ontogeny of shell-boring Octopus versus Nautilus predator-prey interactions” presenteren. Voorzitter Prof. Takahiro Asami (Shinshu University, Japan) vond mijn verhaal uitermate inspirerend en loofde mij om mijn enthousiastme. Met dank aan de ‘Endless forms’ Naturalis onderzoeksgroep voor hun finaciële steun en de Malacological Society of London voor een travel grant.

Na het wereldcongress reisde ik naar de Filipijnen, waar ik in het Marine Biology Fieldstation van de University of San Carlos in Cebu, nogmaals mijn presentatie gaf en verder veldwerk verrichte.