Van boete naar brownie

Ik schrijf deze tekst puur voor het geld. Want deze column staat in het teken van iets dat ik niet op mijn fiets had: licht. Stap maar af. BAM. Boete. Waarom ik geen licht had? Omdat de as van de aarde in een hoek van 23,5 graad staat in zijn draaiing ten opzichte van de zon. Afgelopen maandag scheen deze recht op de evenaar, wat bij ons de astronomische herfst inluid en wil zeggen dat het zuidelijk halfrond inmiddels meer zon krijgt dan het noordelijk halfrond. Kortom: het word nu steeds eerder donker en daarom vergat ik mijn licht. Niet omdat ik dom ben, maar omdat ik ze niet dacht nodig te hebben. Want elke student wordt verplicht zijn fiets als een kerstboom te versieren met lampjes – verlichting die veelal duurder is dan de fiets.
In de diepzee zijn geen agenten, toch hebben vissen het licht aan. Neem de hengelvissen, de Ceratioidea. Een honderdvijftig tal soorten die naast hun intense lelijkheid een hengel gemeen hebben. Diep in de oceaan brengen deze vissen licht in de duisternis. Met zijn hengel-lamp lokt de hengelvis prooidieren. Dus wat kunnen agenten hiervan leren? 
Lampjes zijn voor je veiligheid. Maar niet voor studenten. Studenten doen het, als ze het al doen, omdat het moet. Lichtelijk opgedrongen licht.
Dieren wordt niks verplicht, toch worden sommigen verlicht. Ook Darwin zag het licht en noemde dit: evolutionair voordeel. Door zijn licht lokt de hengelvis immers prooidieren. Wij vinden licht al bijzonder, laat staan in de diepzee. Dat trekt bekijks, en voor de hengelvis dus een maaltijd. Maar ook op de fiets moet licht een voordeel hebben. Minder ongelukken betekent meer kans op nageslacht. En als lichtfietsers hun kroost ook leren met licht te fietsen sterft de donkerfietser vanzelf uit. Een kwestie van geduld.
Als we deze evolutie willen versnellen, kijk dan naar die hengelvissen. Fietscontroles? Best. Maar geen boetes. Licht staat voor eten. Laten we licht op die manier belonen. Stap maar af, je hebt licht aan, je krijgt een gratis brownie. Studenten doen alles voor gratis eten.
 
meest spannende scene in een film OOIT!

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 23 september 2015
© copyright “Leidsch Dagblad”