Uitsterven heeft toch geen zin

Hoi lezer. Neem maar eens een flinke hap lucht. Je gaat deze column in die éné teug lucht lezen. Of tenminste: probeer dat maar eens. Dan is het nu spannend wat er eerder komt, een einde aan de column of een einde aan mijn lezers. Niemand kan zonder lucht. Al duikend neem je het volume aan lucht van een wc-hokje samengeperst mee in een fles op je rug. Die lucht is levensbelangrijk. Maar mocht er onderwater iets fout gaan heb je altijd nog enkele seconden. Tijd genoeg om je leven te redden. Je kan immers je adem inhouden.
Zo ook in de bioscoop. Menig keer hield ik vol paniek mijn adem in bij Jurrasic World, een bloedstollende film over dinosauriërs. Als ze nooit waren uitgestorven, hadden ze ook nooit in een film weer tot leven gewekt kunnen worden. Belangrijker nog dan het special effect team van de filmproducent was dus de enorme massa-uitsterving die ze 65 miljoen jaar geleden deed verdwijnen. Toevallig tegelijk met de film, kwam er een belangrijk onderzoek uit. Uitgaande van de snelheid waarmee de laatste 500 jaar soorten uitstierven, stevenen we af op zo’n nieuwe massa-uitsterving. De zesde grote massaextinctie in de 3,5 miljard jaar dat er leven op onze aarde bestaat. Veroorzaakt door de mens. Door ons. En dat is alles behalve een high-five waard. Maar anders dan bij de 5e massaextinctie, die van de dino’s, is er nu nog hoop.
Er is geen geologische tijd die zo’n duidelijke grens heeft als de overgang van Krijt naar Paleogeen. Op het moment dat de meteoriet de grond raakte veranderde alles. BAM. Einde dino. Als een auto-ongeluk, in een flits is het gebeurd, geen ontsnappen aan. Maar net als tijdens het duiken, net als onderwater hebben wij nog even de tijd. Geologisch gezien slechts enkele seconden. Als we niet snel in actie komen, worden we nét zo weggevaagd als die T-rex. Zijn we vergane glorie en net zo onuitsterfelijk als de Titanic onzinkbaar was. De problemen die we met zijn allen aanrichten, kunnen we ook met zijn allen weer oplossen. Haal maar weer adem. We got shit to fix. Uitsterven heeft toch geen zin. Alsof iemand óns later zou verfilmen.
 
dit was die film


Auke-Florian Hiemstra

Gepubliceerd op 8 juli 2015
© copyright “Leidsch Dagblad”