Twee is teveel

Waar ik ook keek, overal was vuurwerk. Vanaf het dak van mijn studentenhuis was het een waardig begin van het nieuwe jaar. Zo ook in het vissersdorp Urk, maar daar keken ze niet naar vuurwerk. Traditiegetrouw worden daar lichtkogels afgestoken. Deze noodsignalen voor schepen hebben een houdbaarheidsdatum en inleveren kost geld, maar als je ze met de jaarwisseling afsteekt heb je gratis vuurwerk! Dus wie hem niet op zee nodig had, steekt hem af bij oud en nieuw. Het resulteerde in honderden felrode bollen zwevend in de lucht.
Twee dagen later was er echter weldegelijk nood in Urk.De ‘Ark van Noach’ raakte op drift en legde de Urker haven in puin. Het drijvend bijbelmuseum, van 70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog, was dan wel van Bijbelse proporties, maar daar bleef het bij. Volgens Genesis zou een stormvloed komen, dus moest er een ark gebouwd worden en van elke diersoort moesten er twee aan boord. De Ark zou de enige veilige plek zijn, maar dat gold niet voor de ark in Urk. Door harde wind was het schip losgeraakt van de wal en verpletterde het vele kleinere boten en vernielde het een hele een pier. Bezoekers moesten uit de Ark gered worden en de enige stormvloed die volgde was van claims: een half miljoen schade!
Vandaag de dag zou een échte Noach het nog moeilijk krijgen, en niet alleen door de harde wind. Van veel dieren zijn er namelijk geen twee stuks meer te vinden! Neem bijvoorbeeld ‘Toughie’: een Rabb’s franjepoot boomkikker. Hij was de laatste van zijn soort en met z’n droevig starende grote bruine ogen leek hij dat te beseffen. Ik zag hem op één van de indrukwekkende foto’s van een heel andere ark, de PhotoArk. Geen boot, maar een foto-project van National Geographic fotograaf Joel Sartore, exposerend in het Museon in Den Haag. Sartore heeft zichzelf als doel gesteld om zoveel mogelijk dierensoorten te fotograferen, voor ze verdwijnen. Soms was hij maar net op tijd. Neem die boomkikker, twee jaar na z’n portret ging de kikker dood en was de soort uitgestorven. Een aantal soorten in de tentoonstelling zijn al uitgestorven, andere zullen snel volgen. Want één ding hebben ernstig bedreigde dieren gemeen: hun aantal daalt. Op een zeker moment is hun aantal te klein om de soort in stand te houden. Twee is sowieso te weinig, zo’n échte ark had ons nooit kunnen redden. Net als het ‘vuurwerk’ in Urk zijn de foto’s van Sartore prachtig, maar een noodsignaal.

Auke-Florian Hiemstra,
Gepubliceerd op 24 januari 2018
© copyright “Leidsch Dagblad