The plastic series (2011-2018)

 

Noorse Stormvogel (2011)
De Noorse Stormvogel eet alles wat aan het wateroppervlakte drijft. Daarmee zijn deze vogels dé graadmeter geworden van hoe het gaat met de Noordzee. Conclusie? Niet goed. Alle dood gevonden stormvogels hebben tegenwoordig plastic in hun buik. Door plastic te verwarren met voedsel, raakt de maag van de stormvogel vol en denkt deze geen honger te hebben. Meer en meer zwakt het beest af, tot hij uiteindelijk met een volle buik sterft van de honger.

Zelf opgezet.

Maaginhoud (2016)
De maaginhoud van een net uitgevlogen stormvogel uit de Faeröer Eilanden. Opgedeeld in natuurlijk voedsel en plastic. In de maag werden de snavels van vier inktvisjes aangetroffen. Daartegenover stonden 30 stukken plastic, waaronder drie industriële plastic korrels, één flink stuk kunststof touw en 26 fragmenten. De albatros heeft als maaginhoud vaak hele tandenborstels en aanstekers.

Tijdens het open snijden van de stormvogelmaag werd ik als ‘Dieren Expert’ gefilmd door het KRO-NCRV tv-programma ‘Willem Wever’. Het item ‘Waarom is plastic zo slecht voor vogels?’ werd uitgezonden op 11 april 2016. Deze vogel was verzameld op 28 augustus 2013 en werd onderzocht in IMARES op 25 maart 2016 onder leiding van J.A. van Franeker.

Plastic soep (2018) Editie van 15 + 1AP
Oceaanplastic verzameld op 11 april 2017 aan de noordkust van Curaçao: 12°15’07.5”N 69°02’08.6”W. Drijvend op de golven kan je deze stukjes plastic zo met je handen uit het water scheppen. Een plek in de oceaan waar die kleine stukjes plastic zich ophopen wordt ‘plasticsoep’ genoemd. Curaçao ligt dicht bij één van die vijf gebieden, de zogenaamde North Atlantic garbage patch. Het plastic valt uit elkaar in steeds kleine stukjes die we micro- en nanoplastics noemen, deze komen terecht in de voedselketen en belanden uiteindelijk weer bij ons op het bord.

Oceaan plastic (2017)
Blauwdruk van 412 stukken oceaanplastic. Verzameld op 11 april 2017 aan de noordkust van Curaçao. Het oceaanplastic wat daar aanspoelt kan al jarenlang, mogelijk decennia, op zee gedreven hebben en kenmerkt zich door de ronde randen, afgerond door slijtage van de zee. Door de blauwdruk fototechniek vallen de felle kleuren van het plastic weg en kijk je puur naar de vorm, verder verwijst het blauw weer terug naar het water waar het plastic op dreef. Als we zo doorgaan zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zitten.

Cyanotype. 20 min. belichting.
 50 x 70, 500 grams papier