T(ED)-Rex

Voor sommige treinreizigers was het woensdag even schrikken. Op de automatische piloot liepen mensen in hun dagelijkse sleur de stationshal binnen, waar plots een dinogeraamte stond: een Tyrannosaurus Rex! Een kunststof replica als start van de actie om samen met Naturalis te sparen om de échte fossielen naar Nederland te krijgen, die eerder dit jaar in Amerika werden ontdekt. De onderzoeker die de dinosaurus opgroef, Anne Schulp, vertelde de pers over dit ontzagwekkende beest en de tijd waarin hij voorkwam: 67 miljoen jaar geleden. Want naast zijn iconische status als verschrikkelijk roofdier staat de T-Rex ook voor het einde van een tijdperk. Een enorme meteoriet maakte alles anders.

Toen de dino’s wegvielen, kregen de zoogdieren een kans, en na 65 miljoen jaar was daar de ‘Homo sapiens’, de mens. Wij zijn nu de soort die afstevent op een volledige wending in de geschiedenis. Zoals Einstein ooit zei: “In the middle of every difficulty lies opportunity”, zo ziet TED kansen in de wereld van nu. Het wordt tijd om als maatschappij het roer om te gooien en daarbij is TED de meteoriet die ons in de goede richting stuurt: korte metten maakt met oude dogma’s en ruimte creëert voor nieuwe ideeën. Hun “ideas worth spreading” zijn positieve, inspirerende en creatieve inzichten die je aan het nadenken zetten, “to change attitudes, lives and, ultimately, the world”. De wereld verbeteren met ideeën, hoe begin je daarmee?

In de oude Leidse meelfabriek tref ik de organisatoren: Freek Tanis, Marijn Wiersma en de rest van het team. Na een gezamenlijke maaltijd vertellen ze over hun motivatie, plannen en dromen voor TEDx Leiden, met als thema: ‘Circles of Life’. Geheel naar het thema lopen we ondertussen een rondje door het gebouw. De eerste zaal focust op de ‘experience’, en zet met dans en licht een kunstbeleving neer, en dat in de monumentale meelfabriek, wat op zich al een kunstwerk is. We lopen door naar boven, waar het dan écht gaat gebeuren: de talks van TEDx Leiden. “Dit wordt geen lokaal feestje” vertelt Freek. “Een deel komt uit Leiden, maar naast lokale hebben we ook nationale en internationale sprekers,” vult Marijn aan: “zo’n 15 in totaal”. Over de procedure is Freek helder: “een idee pakken en tot een supertalk maken!” Maar dat is niet alles, want als de spreker uitgesproken is, is er gelegenheid voor dialoog tussen spreker en publiek. In een aparte zaal kan men elkaar ontmoeten. 

Zelfs vragen over de dinosaurus op Leiden Centraal kunt u hier kwijt, want óók Anne Schulp is spreker bij TEDx Leiden, waar hij vertelt over zijn unieke vondst. Maar wees gerust, de T-Rex is uitgestorven en zijn evolutionair meest verwante familieleden zijn vogels. Dus eigenlijk zit het station vol met mini-dino’s! Maar zeg eens eerlijk, bent u bang voor duiven?

TEDx Leiden, Vrijdag 22 November 2013.
Auke-Florian Hiemstra
De T-Rex op Leiden Centraal! Wraaarw