Sorry mama

Een haas-met-mandje verstopt eieren. Het is de tijd van het jaar. Supermarkten staan vol met chocolade paashazen, pluche kuikentjes en paaseitjes. Rond Sinterklaas en Kerst is het een zelfde supermarkthype: met een paard over de daken of vliegende rendieren. Een spannende wereld! En dus koop je chocoladeletters, pepernoten en kerstkransjes: het kan niet op. Maar er bestaat geen sinterklaas, kerstman of paashaas. Alles een leugen. Supermarkt en illusie gaan hand in hand en ouders spelen mee. Als we één illusie maar in stand houden: dat we elk weekend terug naar het ouderlijk nest gaan ‘omdat we van ze houden’. Maar geloven ouders dat überhaupt nog?

De ‘optimale foerageertheorie’ verklaart hoe gericht een dier zijn eten bemachtigt. Zo zetten Engelse onderzoekers een roodborstje op een stokje boven een lopende band. Grote en kleine stukjes meelworm kwamen voorbij. Als er maar weinig eten langs kwam, pikten de roodborstjes beide groottes, maar in tijden van overvloed pikten ze alleen de grote stukken. Een dier is geprogrammeerd om met zo min mogelijk moeite zo veel mogelijk eten te verkrijgen. Want alle energie die ze besparen, kunnen ze ergens anders in steken of bewaren voor mindere tijden.
Maar verklaart dat ook niet de studententrek elk weekend? Vogels vliegen in een V, studenten pakken het OV. Gratis en op een haastige overstap na zonder energieverbruik. “Kom je me straks halen?” sms ik in de trein, en de auto staat voor het station en eenmaal thuis staat ook het eten op tafel. Ik ben nét zo’n experiment-vogel want in m’n ouderlijk huis is er aan de lopende band eten. In mijn studentenhuis overleef je niet met kieskeurigheid maar in het ouderlijk nest eet ik alleen Albert Heijn Excellent, biologisch, vers en bovenal veel. Zeker richting het einde van de maand: even stevig bijtanken! De supermarkt juicht. Supermarkt en illusie gaan immers hand in hand – en mijn ouders zijn blij me weer te zien. En ik? Dat ik voor het eten kom is evolutionair bepaald, en mijn ouders spelen mee, zoals het hoort. Is mijn ouderliefde dan een leugen? Ach. Met mijn moeder heb ik een goede band, een lopende band, want liefde gaat door de maag: zéker bij een arm student.
Vogels vliegen in een V, studenten pakken het OV.
Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 16 april 2014
© copyright “Leidsch Dagblad”