Shell, sympathiek bedrijf is het

We zijn dol op records en we zijn dol op Leiden. Dus als een Leidenaar een record weet te vestigen, hoort hij er helemaal bij. Neem Armin van Buuren. Met vijf keer de titel ‘beste DJ ter wereld’ op zak, heeft menig stadsgenoot het over ónze Armin. Maria Swanenburg daarentegen is minder bekend. Zij was de grootste gifmengster aller tijden, genaamd Goede Mie en ook een Leidenaar. Haar record is alles behalve lief, maar zo deed ze zich wel voor. Ze bracht immers de armen te eten. Dat ze eerst hun leven verzekerde en vervolgens hun eten zwaar vergiftigde om er daarna met het geld vandoor te gaan, dat wist niemand. Sympathiek mens was het.

Honderd jaar later weten we wel beter. Dat zou je zeggen tenminste. Maar ook vandaag zijn er zaken die goed lijken, maar ondertussen helemaal niet goed zijn. Neem onze brandstoffen. Tijdens de industriële revolutie brachten deze ons een enorme voorsprong, welvaart en rijkdom. Net als Goede Mie deden ze goed werk. Maar ondertussen ontstond er een gat in de ozonlaag, werd het elk jaar warmer en steeg de zeespiegel. Zoals Goede Mie zelfs het eten van haar moeder vergiftigde, doen fossiele brandstoffen dat bij moeder natuur.
Het Guinness World Record boek vliegt over de toonbank, zoals eigenlijk alleen warme broodjes dat kunnen. Records zijn leuk. Maar dat dit jaar opnieuw het warmste jaar ooit wordt, dat Nederland weer meer CO2 uitstoot en dat de Noordpool al bijna ijsvrij is, dat zijn niet de leukste pagina’s. De tabaksindustrie lobbyde ooit dat sigaretten gezond zijn, zo lobbyt de fossiele industrie nu tegen een harde aanpak van de klimaatproblematiek.
Parijs lag even stil, maar was al maanden druk bezig met de voorbereidingen van haar klimaattop in december. Een megaoverleg dat te belangrijk is om nu plots uit te stellen. Maar misschien nog wel enger dan een enkele extremist, zijn de extreme aantallen lobbyisten, afgezanten van de fossiele industrie, die daar in Parijs meepraten op topniveau.
Ook Goede Mie wist haar goede naam lang te behouden. Lang genoeg om het tot een record te brengen. Uiteindelijk kwam haar ware aard boven tafel, zoals dat ook ooit met de fossiele brandstoffen zal gebeuren. Vijf keer de beste DJ op rij zijn is leuk, maar één keer een sterk klimaatakkoord zou al wonderen doen.
 
Hier moet het allemaal gebeuren!

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 18 november 2015
© copyright “Leidsch Dagblad”