Ik vernoemde een kever naar André Kuipers!

 

Taxon Expedition ontdekte in Borneo een nieuwe soort waterkever. Corlijn de Groot (De Kennis van Nu, NTR) ging mee met de expeditie, deed verslag en loofde een prijsvraag uit om de nieuw ontdekte kever een naam te geven. Mijn suggestie om de soort naar André Kuipers te noemen sloeg aan en de soort werd ‘Grouvellinus andrekuipersi’ genoemd.

Op 1 mei 2018 ging ik samen met Menno Schilthuizen en Iva Njunjić, vergezeld door radio- en tvploeg, onaangekondigt langs om hem te verrassen met de vernoeming. Het nieuws haalde het 13:00, 18:00 én het 20:00 journaal, kwam op het jeugdjournaal, kreeg een NOS artikel en was te horen op Radio 1.

Dit is de gelukkige kever:

De Buitendienst – Octopus vermist!

 

Nienke en Veras gaan op zoek naar de vermiste Octopus vulgaris; de ‘gewone octopus’. Maar zo gewoon blijkt die octopus niet, het is een intelligent weekdier met indrukwekkende camouflage- en vluchttechnieken! Ze zijn 50 jaar geleden voor het laatst gezien in de Noordzee, maar volgens bioloog Auke-Florian zijn nu misschien weer terug.

De aflevering van 27 april is hier terug te zien.


Gefeliciteerd Anna Atkins! – Naturalis meets Rijksmuseum

Vandaag is de verjaardag van Anna Atkins! De eerste vrouwlijke fotografe en maakster van het eerste fotoboek ooit: een prachtig boek over zeewier. We zochten haar boek op in het Rijksmuseum en doken in ons eigen herbarium, waar we een kwart miljoen algen bewaren.

In een samenwerking met het Rijksmuseum maakte we een speciale aflevering van Naturalis Newsroom om stil te staan bij de verjaardag van Anna Atkins. Verder lezen Gefeliciteerd Anna Atkins! – Naturalis meets Rijksmuseum

‘Auke-Florian en de reuzeninktvis’ – Teylers

In het Teylers museum te Haarlem gaf ik, aansluitend op de tentoonstelling ‘Monsterdieren’, een kindercollege over diepzee-inktvissen. Voor het verhaal ‘Auke-Florian en de reuzeninktvis’ zat de gehoorzaal helemaal vol. Tijdens het verhaal haalde ik allerlei diepzee-dieren uit mijn tas, die na afloop een pop-up museum vormden.

Carnaval Animaux

Carnavalszondag, 11 februari 2018. Je staat op het punt om iets heel bijzonders mee te maken! De Nieuwe Philharmonie Utrecht voert het prachtige en grappige Le Carnival des Animaux op, met in het voorprogramma Danse Macabre. Beide stukken zijn geschreven door componist Camille Saint-Saëns. In ultrakorte flitspraatjes leren 11 wetenschappers je meer over de dieren in dit stuk. Met opgezette dieren uit de collectie van Naturalis als uniek decor. Na afloop kun je de dieren van dichtbij bekijken op het podium.

Tijdens de opvoering van Carnaval Animaux mocht ik het hebben over twee dieren: de kangaroe en de schildpad. Ik vertelde hoe de zeeschildpadden me hadden afgeleid tijdens mijn onderzoek op Curacao en hoe ze plastic tassen eten, denkend dat het kwallen zijn. Voor het stuk over kangoeroes vertelde ik over buidels, wat is een buidel en wat zit er in? Om dat te illustreren nam ik het jong van een kangoeroe mee op sterk water. In een dierentuin was deze dood gevonden in de buidel van zijn overleden moeder.  Verder lezen Carnaval Animaux