Met je mond vol stemmen

“Een schop onder je hol”, dat heb je aldus Tim Hofman nodig als je een jongere bent en denkt niet te gaan stemmen. En dan heb ik het over politiek, want bij de finale van de Voice of Holland werd natuurlijk wél massaal gestemd. Wanhopig probeerde iedereen zijn of haar favoriete kandidaat aan een mooi platencontract en een glansrijke toekomst te helpen. Toch gek dat jongeren dat nauwelijks doen als ze over hun eigen toekomst mogen stemmen.
Beeld je even drie vrienden in, één van die drie heeft in 2012 niet gestemd. Een derde van de jongeren stemde niet en dat was niet oké. Bij de komende verkiezingen mogen 850.000 jongeren voor het eerst stemmen en hun stem is belangrijk, want elke stem telt! Reden genoeg voor ‘Team Hofman’ om ‘De Stembus’ te beginnen, een platform voor jongeren dat democratie weer “sexy” maakt. Slimme zet want evolutionair gezien is seks één van de twee dingen die enorm motiverend zijn, het andere is eten. Als al jouw voorouders dat niet fanatiek hadden gedaan, dan was jij er niet geweest. Jij bent er, dus nu wil jij dat ook!
Die tweede primaire motivatie kwam langs bij Nieuwsuur, bij een interview met een Arnhemse studente van een hogeschool, laten we haar Lieke noemen. Ze zei: “Als je dan een filmpje hebt op Facebook van een politieke partij dat er wat minder leuk uitziet dan een filmpje van bijvoorbeeld eten”, terwijl ze er stom giechelend aan toevoegde: “wat ik best wel leuk vind”, en vervolgde: “Ja, dan ga ik liever eten kijken.”
Maar neem nou eens de pensioenen. Dat klinkt saai, maar als je bij je oma op bezoek komt, wil je dan een pepermuntje of een grote gevulde koek aangeboden krijgen? Dat klinkt al interessanter hè? Als je het eens bent met het studiefinanciering leenstelsel moet je nog flink langer kunnen overleven op euroshopper macaroni, dan wanneer dit weer een gift zou worden. Politiek klinkt als voor later, maar later is al begonnen. Als je mag stemmen moet je dat doen. Als meer jongeren hadden gestemd hoorde het Verenigd Koninkrijk nog bij de EU en was Trump geen president geworden. We hebben ook echt wat te zeggen dus. Normaal bestellen gemeenten stembiljetten voor 75% van de stemgerechtigden maar dit jaar gaat dat richting de 90%, soms wel 100%, oftewel de jongeren worden verwacht! Ook jij Lieke. En niemand zegt dat je moet kiezen tussen eten en stemmen. Zelfs met je mond vol mag je je stem uitbrengen.

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 22 februari 2017
© copyright “Leidsch Dagblad”