Lekker bezig pik

Vol trots presenteerde de Universiteitsbibliotheek (UB) een nieuwe naam op haar gevel: ‘Leiden University Library’. Toen iemand plots opmerkte dat dat afgekort uitkomt op ‘LUL’ veranderde de trots al snel in paniek. “Dank voor jullie lollige (lullige) reacties,” reageerde de bibliotheek onhandig en vervolgde met: “nu ff serieus”. Maar dat was verder niemand.
Alleen de D66 reageerde positief; “Leiden heeft er een attractie bij!,” en binnen een dag werd het verheven tot een monument, zij het tegen verengelsing. Maar de gevel is zoveel meer dan Engels alleen: het is een statement.
Eerst nog even over die nieuwe naam, met als afkorting LUL. Eigenlijk wel toepasselijk. Biologen hoorde je er dan ook niet om lachen. Integendeel, velen zullen nadenkend naar de gevel gekeken hebben, de afkorting in zich opnemend, en instemmend ‘ja’ hebben geknikt. Als bioloog komt namelijk bij iets nieuws al snel een lul kijken. Al kijken wij niet naar gevels, maar naar soorten. Nieuwe soorten worden vaak beschreven n.a.v. hun piemel. Soorten zijn niet altijd makkelijk uit elkaar te houden, behalve als je kijkt naar hun genitaliën, dus naar hun lul. Er is werkelijk niets zo verschillend tussen soorten als hun pielemans. Zo wurmde ik me door een dikke laag vleermuispoep om in de nauwe, maar nog onontdekte grotten, midden in het regenwoud van Borneo, kevers te vangen. Op zich al een lullig klusje, maar om te bepalen of we nieuwe soorten hadden gevonden, jawel, moest z’n penis eruit. Jij zit misschien te werken in de LUL, ik zit voor studiepunten te kijken naar een lul. Moet je daarvoor helemaal naar Borneo? Nee hoor. Probeer de 32 Nederlandse hommelsoorten maar eens op hun uiterlijk te onderscheiden, dat lukt je niet, niet met zekerheid, niet zonder hun genitaal. Als je die naar buiten wurmt en daar de vorm van vergelijkt met de “dickpics” van alle hommelsoorten, wijs je zo aan welke soort het is.
En dat statement dan? De bibliotheek is een plek voor iedereen en ook wat mij betreft wordt de gevel een monument: niet van verengelsing, maar van verbondenheid. Studenten verenigt u, net als die kevers of hommels zijn onze overeenkomsten groter dan onze verschillen. Welke studie je ook doet en hoe slecht je er ook voor staat, je bent dapper aan het werk. Lekker bezig pik.

Auke-Florian Hiemstra,
Gepubliceerd op 20 september 2017
© copyright “Leidsch Dagblad