Koninklijke smerigheden

Donderdagen zijn fijn, want dan ruikt mijn studentenhuis naar zwembad: douches onthaard, wc’s geboend en gangen gedweild. Heel even voelt het dan of het weekend is en ik thuis ben. Tot ik in de keuken kom want die moeten we zelf poetsen en als dat al gebeurt, is het meer uitsmeren dan schoonmaken.

Maar in m’n eerste dagen op kamers kon ik dat, naïef als ik was, niet weten. Onbewust gebruikte ik bij m’n eerste stuntelige kookpogingen ‘de 5 seconden regel’. Een heerlijke drogreden om iets dat op de grond viel nog gewoon op te eten: maatschappelijk geaccepteerd nog wel! Want binnen vijf seconden is er niks aan de hand. En als je niet zo snel bent… moet je langzamer tellen. Zeker onder studenten een ‘natuurwet’ waarin heilig wordt geloofd.
Helaas zijn er altijd mensen die zoiets écht onderzoeken. Want natuurlijk bleek het onzin: 99% van de bacteriën zijn bij de eerste aanraking met de grond al overgedragen. Het gaat dus niet om de seconden maar om de plék – des onheils. In de keuken zou een ‘0-seconde’ regel moeten gelden, stelden de onderzoekers. En zónder langzaam tellen.
Maar misschien maakt de omgang met vuil het lichaam juist sterker. Zo zagen onderzoekers dat met de hygiëne de kans op allergieën en astma toenam. Gelukkig zitten studenten in de leeftijdsfase waarin een mens de meeste weerstand heeft. Handig, want ‘5 seconden’ is een reflex geworden.
Ik nam de proef op de som en deed een meting in zowel de keuken als op de wc van mijn studentenhuis. Na een weekend thuis – dat als een lange fijne donderdag was –  werd het toch even slikken. De voedingsbodems waren in het laboratorium uitgegroeid tot kleine oerwoudjes… álle metingen. Dat de wc nét even ‘viezer’ was omdat deze meer diversiteit aan schimmels had was de enige troostende gedachte – maar écht helpen deed het niet.
Met het einde van het koningschap van Beatrix en alle oranjegekte die daarbij hoort kwam toevallig ook aan mijn probleem een eind. Het Centraal Bureau voor Schimmelculturen kwam groots in de media met een nieuwe ontdekking: Penicillium vanoranjei. Deze oranjekleurige schimmel werd met een “respectvolle knipoog” vernoemd naar onze aanstaande koning. Ons huis is dan wel niet de schoonste maar als je Willem-Alexander niet in onze keuken ziet dan zit ie wel bij ons op de wc, en wie kan dat nou zeggen?
Ons keuken-oerwoud.

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 24 april 2013
© copyright “Leidsch Dagblad”