Kleine beesten, groot mysterie!

“Ach,” hoor ik u denken, “onze columnist is niet meer”. En dat klopt. Ik ben er niet meer. Niet meer in Nederland tenminste. Ik besta misschien nog wel. Al kan dit schrijfsel ook postuum verschijnen. Een column is normaal een teken van leven, maar schijn bedreigt. Dit is geen last minute werk. Deze column lag al weken op de redactie. Die was er klaar voor. Ik niet. Ik ben voor een maand in het tropisch regenwoud, maar ik ben daar alles behalve klaar voor.
Als biologiestudent kun je met experts van Naturalis mee naar Borneo, om daar in Maleisië alles te leren over biodiversiteit. En dat kan eigenlijk nergens beter. Het enige regenwoud dat ik tot dusver ken was van houten eettafels zonder FSC-label. Maar de bossen zelf, die ik aan het trotseren ben wanneer u dit leest, die zitten vol met leven.
“Ik vlieg morgen naar het regenwoud, heb ik dan nog iets nodig?” Last minute, eigenlijk meer toevallig, wandelde ik met mijn vader een reiswinkel binnen. De mond van de verkoper viel open. “Meen je dat?” Hij keek mij fronsend en bezorgd aan, hopend dat ik een grap maakte. Van klamboes tot anti-bloedzuigersokken en anti-beestjes spray in honderd soorten. Daarvan kon ik eigenlijk niks níet meenemen. Mijn vader keek bedenkelijk.
Mijn enige voorbereiding tot dat moment was een kijkje in de dierentuin. Een grote tropische vogel sprong rond in zijn kooi. Hij bezat de meest prachtige veren en een gigantische snavel en hupste sierlijk op en neer. Vogels zijn mooi en worden dan ook flink bestudeerd. Je kunt zelfs uitrekenen hoeveel. Een vogelsoort wordt gemiddeld door meer dan twee wetenschappers bestudeerd. De meeste diergroepen moeten het met minder aandacht doen, soms werken er maar 0,03 wetenschappers per soort. In grote lijnen kennen we de jungle, of nee, we kennen vooral haar grote soorten. De kleine beestjes zijn nog een groot mysterie en zijn überhaupt nauwelijks beschreven. Vorige keer vonden de studenten zelfs een zelf gevonden nieuwe spinnetjessoort! In het bijzonder gaan wij dus kijken naar dat kleine grut, naar de kleine beestjes. Al heeft mijn vader sterke twijfels. Hoe kan je nu op zoek gaan naar beestjes, met zoveel anti-beesten spul?” Het zal een aantrekken en afstoten van soorten worden – maar ja, we willen het wel overleven. 
 
Must have dit

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 24 feb 2016
© copyright “Leidsch Dagblad”