Interpretations of Planet Earth (2015-2017)

Blue marble (2017)
NASA’s ‘Blue Marble’ is een van de meest iconische foto’s van onze planeet. Gemaakt op 7 december 1972 door de bemanning van Appollo 17 op een afstand van 45.000 kilometer van onze aarde. Vanuit de ruimte bleek de aarde blauw. Voor een beeld zo blauw, is er geen mooiere techniek dan een blauwdruk; een analoge fototechniek uit 1842.

Apollo 17 was de laatste maanmissie. Sinds dien is niemand meer ver genoeg van de aarde geweest, om deze in z’n geheel te fotograferen.

Hand made cyanotype. 20 min. exposure.
 50 x 70, 500 grams paper

Dot (2015)
Toen de Voyager 1 ruimtesonde op 6 miljard kilometer afstand was, maakte hij een foto van de aarde. Getiteld ‘the pale blue dot’ werd de foto beroemd. Nooit eerder zagen we onszelf van zo ver weg. Onze wereld bleek slechts één pixel. Het beeld fascineerde me, maar ik werd er ook naar van. Ik printte de foto, en sneed voorzichtig die éné pixel los, die staat voor onze wereld. In de originele foto verdween de stip bijna maar met een wetenschappelijke scanning electron microscoop zoomde ik weer in op onze aarde. Met elke klik van de draaiknop van de microscoop kwam de stip weer dichterbij en werd hij groter. Maar wat opdoemde was niet de wereld die ik kende. Door de zilveren coating en de textuur van het papier verscheen er een levenloos, maanachtig landschap. Een lege wereld, een vreemde representatie van onze aarde. Het zien van de aarde vanuit de ruimte veranderde onze kijk op haar. Als we ook veranderen hoe we met haar omgaan, kunnen we voorkomen dat ons enige thuis echt een dode pixel wordt.

Scanning electron microscopic photo. FineArt Inktjet print

Dot. Real size (2015)
Dé pixel die ik knipte uit de beroemde Pale Blue Dot foto heb ik ingelijst.  Onze wereld in één pixel. Gefotografeerd door NASA, gecoat in zilver. Gebruikt om met een scanning electron microscoop het werk ‘Dot (2015)’ te maken. Hiervoor opgeborgen in een klein plastic doosjes met daarop de tekst: “Pas op, dit is de wereld, snel kwijt.”

Paper cut out. Coated in silver.

De serie ‘Interpretations of Planet Earth’ werd op 3-11-2017 gepresenteerd in het Colombus Earth Center tijdens het Overview Symposium 2017. Zie hier.