Hoge noot

Je ziet het soms gebeuren: studenten die groots wc-papier inslaan. “Kunnen we weer een tijdje vooruit” zegt er één verontschuldigend tegen de kassière. Wel zo fijn om een voorraad te hebben, anders gaan huisgenoten hamsteren. Alles loopt op rolletjes tót het laatste pak wc-papier open gaat. Dan breekt onherroepelijk een moeilijke tijd aan. Iedereen steelt een rol en bewaart die op z’n kamer. Want als er voor het huis iets moet gebeuren, kan dat wel even duren. Tot de lamp gerepareerd was, hing ik een half jaar mijn was op bij het licht van een zaklamp. Huisgenoten zijn net eekhoorns, wanneer de voorraden opraken worden ze achterdochtig en gaat het ieder voor zich.

In de herfst beginnen eekhoorns te verzamelen. Ze verstoppen hun eten: een nootvoorraad (geen typefout). In de winter zoeken ze dit weer ob (wél een typefout). Maar 74% van hun voorraad vergeten ze. Eekhoorns planten zo per ongeluk bomen, ja zelfs hele bossen. En bomen worden weer wc-rollen. De winter van de eekhoorn is de zomer van een student. Met een wc-rol onder de arm richting wc: als op een Franse camping. Het publiekelijk meedragen van toiletpapier is een van de grootste kampeerergernissen. Oók híer gaat de eekhoornvergelijking op, want ook eekhoorns worden liever niet gezien met hun voorraad.
Engelse onderzoekers bestudeerden dit op hun universiteitscampus waar het stikt van de eekhoorns. Met pindakaas werden ze gelokt, gevangen en gemerkt weer vrijgelaten. Stel dat andere eekhoorns later je eten plunderen, dat moet je zien te voorkomen! Bij het observeren vielen twee dingen op. Allereerst speltip 6: ‘spreid je kansen’. Als een eekhoorn niet alleen is, verbergt hij zijn eten verder uit elkaar. En áls ze iets verstoppen doen ze dat liefst met de rug naar andere eekhoorns toe. Zodat de ander niks ziet? Misschien. Als alternatieve verklaring opperen de onderzoekers: ‘Out-of-sight, out-of-mind’: je ziet hem niet dus hij is er niet. Wat samen met al die vergeten nootjes niet eens zo’n gekke verklaring is.
Mocht u komende zomer voor uw plezier even in Frankrijk vertoeven, denk dan eens aan de eekhoorn. Hij loopt maanden lang als met een wc-rol onder zijn arm, en niet voor zijn plezier maar om te overleven. Evenwel, als u écht op een eekhoorn lijkt, bent u dit dan al lang weer vergeten.
de hoofdrol
Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 11 juni 2014
© copyright “Leidsch Dagblad”