Hoe poetst een inktvis zijn tanden? (Inktviskenner laat Dikke Van Dale wijzigen) – Radio 1 / Jeugdjournaal.

Ook al hebben kinderen op dit moment vakantie, hun nieuwsgierigheid staat nooit uit. Als bewijs hiervoor nodigen we deze week elke dag een onderzoeker uit die ooit al met vragen van kinderen werd geconfronteerd. Want achter een antwoord op een kindervraag zit meer dan je zou denken.

Hoe poetst een inktvis zijn tanden? Doen ze niet, is niet nodig. Allereerst: in de bek van een inktvis zitten geen tanden maar een snavel. Daarmee bijt hij de grote stukken af. Verder raspt een inktvis met z’n radula, zijn rasptong. Want ja, op de tong van een inktvis vind je wél kleine tandjes. Een leeuw heeft ook zo’n ruwe tong en is een flink stuk groter, daar zijn de tongtanden beter te zien. Op 10 augustus wat ook nog eens #worldloinday was, had ik speciaal een leeuwentong meegenomen.

Want, je gelooft het of niet, Hiemstra kwam ooit een jongetje tegen die dat echt aan hem vroeg.

Luister het fragment hier. En lees de blog van het jeugdjournaal hier.

En daarbij moet Hiemstra persoonlijk nog iets van het hart over De Dikke Van Dale ….

In het woordenboek staat bij ‘snavel’ als uitleg ‘de bek van een vogel’, maar ook inktvissen hebben een snavel. Sterker gezegd, de snavel maakt een intkvis een inktvis. Sommige inktvissen hebben 8 armen, sommige 10 en anderen wel 90. Sommige inktvissen hebben zuignappen, anderen niet. Sommige inktvissen kunnen camoufleren, maar lang niet iedereen. Zelfs niet alle intkvissen spuiten inkt. Wat inktvissen, van dwerg- tot reuzeninktvissen, wel allemaal hebben is een snavel. En niet zomaar, inktvissen hebben al wel 500 miljoen jaar snavels! Dat terwijl de eerste vogels pas zo’n 150 miljoen jaar geleden op aarde verschenen, en toen zelfs nog tanden hadden. Tijd voor erkenning. Tijd voor een wijziging van het woordenboek, en de hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, die ging akkoord!