Het is een pruik!

Dagelijks ontmoet ik mensen die hun roeping hebben gemist: de bakker, een kassameisje, de buschauffeur. Eigenlijk zijn zij wetenschappers in de dop. Ik heb ‘raar’ haar; een gigantische afro als de manen van een leeuw. Dat levert nogal wat vragen op en vragen zijn immers de basis van de wetenschap. We willen grip op de werkelijkheid, maar voor iemand met onwerkelijk haar is dat soms een zware last. Niet het haar – maar die vragen. “Jij hebt zeker geen muts nodig?”, “Heb je met je vingers in het stopcontact gezeten?”, “Goh, dat zie je weinig hè, een blanke met zulk haar?”, “Is je föhn ontploft?”, “Moet je dat élke ochtend krullen?”, “Heb je ‘s nachts een kussen nodig?”, “Mag ik het voelen?”, “Ga je naar een speciale kapper?”, “Heeft je hele familie zo’n afro?”, “Mag ik met je op de foto?”, “Heb je het wel eens gestyled?”, “Heb je een paraplu nodig?”, “Kam je het wel eens?”, “Doe je er nou ‘s ochtends wat mee?”, “Zit er weleens een vogel in?”,  “Dat is zeker een pruik?”, “Zit daar veel werk in?”, “Hoe is  het als je gedoucht hebt?”, “Krijg je er nou veel vragen over?” Ja!
Elke week zou ik deze vragen op een bingokaart kunnen afstrepen. Allemaal. Dat is mijn lot vanwege mijn afro. Sommige wetenschappen treft helaas hetzelfde lot. Door het grote publiek worden telkens dezelfde vragen gesteld: “Is vaccinatie niet gevaarlijk?” of “Geloof je in evolutie?” Maar wetenschap is geen mening. Er twijfelt toch niemand of de aarde wel écht plat is? Zeker vragen als “vind je écht dat de mens het klimaat verandert?” zijn gevaarlijk. De zogenaamde verdeeldheid houdt politieke actie tegen. Telkens dezelfde vragen stellen, daar kom je niet verder mee. ‘Een gek kan meer vragen dan honderd wijzen kunnen beantwoorden’. Maar de feiten liggen op tafel. Ondertussen verandert het klimaat in alarmerend tempo maar blijft het grote ingrijpen uit. Dat zou toch vragen moeten oproepen?
Ik krijg alleen vragen over mijn haar. Toch zal ik niet elke Leidenaar op straat in een onverwacht diepte-interview te woord kunnen staan. Daarom beantwoord ik jullie 30 meest gestelde vragen hieronder. Nieuwe vragen zijn altijd welkom – ook bij de klimaatproblematiek. Échte vragen kunnen leiden tot oplossingen. En je mag altijd vragen om een knuffel! Die blijft leuk. Zelfs in de wetenschap.
 
‘Het is een pruik’
Gepubliceerd op 10 december 2014
© Leidsch Dagblad. © Auke-Florian Hiemstra