Drie apen in een glazen huis

Dagen lang verbleven Kroatische wetenschappers onder de grond. In één van de diepste grotten ter wereld deden ze onderzoek. Maar wie niet onder een steen heeft geleefd, weet van Serious Request. Opgesloten in een glazen huis maakten drie DJ’s non-stop radio voor het goede doel. Want elk jaar sterven er 800.000 kinderen aan diarree. Dat vraagt om actie en die kwam er ook: en hoe! Even was Leeuwarden dat wat Utrecht-Centraal voor een treinreiziger is: je moet er gewoon langs. Veel mensen kwamen doneren, waaronder veel artiesten. “Dit is mooi,” vond ook de Belgische zanger Stromae: “Dit is waarom ik van mensen houd”.

Maar is dit typisch iets voor mensen? Is het typerend voor ‘de mens’ om niet alleen energie te steken in familie, maar ook in anderen, om zelfs vreemdelingen belangeloos te helpen? Duitse wetenschappers twijfelden hieraan en namen de proef op de som. De “helpende hand” van jonge kinderen werd vergeleken met jonge chimpansees. Beiden zagen een volwassen man die iets liet vallen en er zogenaamd niet meer bij kon. Peuters begrepen de signalen snel en kwamen helpen. De chimpansees hadden van de proefpersoon nét wat meer wanhopig proberen nodig om de hint te snappen, maar hielpen uiteindelijk ook. Zelfs als ze daar zelf écht moeite voor moeten doen, lijken óók chimpansees belangeloos te helpen: idee voor SR-Haarlem 2014?
Uniek is deze eigenschap van de mens dus niet, maar dat we dit terug vinden in de natuur doet niets af aan hoe mooi het is. Het bewijst hoe diep het in de mens zit om goed te willen doen.
Ook de setting van de actie zien we terug in de natuur. Afgedaald tot duizend meter diepte vonden de Kroaten de Zospeum tholussum: een slak met ‘glazen huis’. De blinde slak leeft érg langzaam en legt per week maar enkele millimeters af. De DJ’s in het glazen huis hadden juist haast en een groot doel voor ogen, en dat hebben ze bereikt: dik 12 miljoen. Een recordbedrag waarbij het eindfeest flinke trillingen opleverde. Een goed doel dat resulteert in een aardbeving! En dat is mooi want het is helaas meestal andersom. De wereld op zijn kop.
Foto chimp: Eric Isselée, Life on White
Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 22 januari 2014
© copyright “Leidsch Dagblad”