Dit spaar je straks bij Albert Heijn

Als bioloog bij de Albert Heijn blijft er weinig te sparen over. Na de ‘dierenplaatjes’ rage zijn nu de dino’s aan de beurt en kan er nog maar één spaaractie volgen. Nu we het vroegere en het recente leven wel hebben gehad kunnen we alleen nog vooruit kijken.Evolutie is het proces dat zorgt voor al deze verschillende dino- en dierenplaatjes. Darwin, de ontdekker van dit principe, formuleerde zijn ideeën in een boek waarin hij het toen nog omstreden woord ‘evolutie’ maar één keer gebruikte. “… these have been, and are being, evolved.” Evolutie gaat altijd door. Zo eindigde het belangrijkste boek ooit.

In een muf tweedehands boekenwinkeltje vond ik eens “Leven na de mens – gids voor de dierenwereld van de toekomst”. Een biologische voorspelling van het leven; 50 miljoen jaar verder in de tijd. Auteur Dixon, zelf paleontoloog, maakte niet zomaar fantasiedieren: het zijn variaties op bekende evolutionaire processen enkel extreem doorgetrokken tot bizarre voorspellingen. “Superieur aan de vaak belachelijke monsters,” aldus beroemd bioloog Morris in het voorwoord, “die een goedkoper soort sciencefiction bedenkt”. Vreemde, maar realistisch ogende voorspelsels, waarvan de tekeningen niet zouden misstaan bij een supermarkt plaatjes-actie. In het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel kregen ze een opzetter zo gek ook écht zulke toekomstdieren in elkaar te knutselen! Vanaf het begin van het leven doorloop je alle tijdperken, ziet prachtige fossielen – die beesten van dinoplaatjes – je komt aan bij de recente natuur, je weet wel, die van de dierenplaatjes,  waarna er gewoon nóg een bordje staat, ‘+50 miljoen jaar’. Een unieke kans om een kijkje te nemen in een tijd die nog komen gaat.
Maar hoe die toekomst er eigenlijk uitziet, wordt nog spannend. Niet alleen zijn kinderen dol op fossielen, hun ouders ook: op fossiele brandstoffen – en dat merkt het klimaat. Afgelopen week stierf de eerste zoogdiersoort uit door klimaatsverandering: een rat uit Australië. Het laagliggende eiland waar het dier voorkwam was overspoeld: geen enkele van de beesten is terug gevonden. Een dier zonder toekomst en dit is nog maar het begin. Die gekke toekomstdieren ga ik niet meer meemaken, de gevolgen van klimaatsverandering wel. Klimaatsverandering door de mens is een feit en gebeurt nu. Anders dan een plotselinge meteoriet is ingrijpen mogelijk. Ik zou dus niet graag ruilen met de dino’s, wel wil ik hun plaatjes ruilen: ik zoek de nautilus. 

best wel gek die toekomst


Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 22 juni 2016
© copyright “Leidsch Dagblad”