De grootste artiest ooit

Leiden is een gezellige stad. Een stad om terrasjes te pakken en lekker te borrelen. Wil je helemaal los gaan? Dan was je afgelopen weekend vast op het Amsterdam Dance Event. Maar daarvoor hoef je eigenlijk helemaal niet onze stad uit. Welkom in de Nobel. De nieuwe muziektempel van Leiden. Hét podium voor grote artiesten. Alhoewel. De grootste artiest die ooit heeft bestaan zal hier nooit optreden en net zo min in Amsterdam, zelfs niet op het ADE. En dat is niet Michael Jackson. Dat zijn niet de Beatles. Die zijn immers al dood of uit elkaar, of allebei. Toch heb ik hem live gezien, de grootste artiest ooit.
Na 18 uur vliegen en een paar uur rijden, sta je dan in een klein vissersdorp in het noorden van Sri Lanka. Op een klein bootje voer ik recht de Indische oceaan op. Plots was ik omringd door dolfijnen en vliegende vissen. Geen land aan de horizon, geen bodem meer onder je, aan alle kanten omringd door water. En na uren en uren varen midden tussen de golven zag ik daar eindelijk: de blauwe vinvis. Deze walvis is niet alleen het grootste dier dat ooit heeft bestaan, het is nog een zanger ook. Ja, walvissen kunnen zingen: en hoe!
Ons bootje was al klein, maar eenmaal naast een vinvis varend voelde het nog kleiner. Met ongekende souplesse gooide de walvis zijn enorme staart omhoog en dook weer richting de diepzee. Wat een kracht. Wat een show. De blauwe vinvis kan wel 30 meter lang worden:  een zanger van formaat dus. Maar grootte is niet zijn enige record. Want ook zijn zangkunsten zijn uniek. Meeschreeuwend in de Nobel haal je persoonlijk misschien 70 decibel. Onze verre familie, de brulaap, maakt zijn naam waar en haalt misschien net de 100db. Blauwe vinvissen halen met gemak de 188 decibel. Dat is nogal wat: 3000 studenten uit Leuven wisten het samen tot 129,9 decibel te schoppen en zijn daarmee de menselijke-recordhouder. Een optreden in de Nobel zal zo’n vinvis nooit doen, maar als we daar met z’n alleen heel, maar dan ook heel hard schreeuwen komen we toch in de buurt. Dat ze het tot in Amsterdam mogen horen.

 
zingende walvis opgenomen met een microfoon

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 21 oktober 2015
© copyright “Leidsch Dagblad”