Complotkonijn

‘Klimaatsceptici sterven uit’ kopte de satirische website de Speld en niet zomaar, maar door de opwarming van de aarde. ‘Er moet snel iets gebeuren,’ vervolgde het artikel, ‘anders kennen we klimaatsceptici binnenkort alleen nog uit de geschiedenisboekjes’. Er is écht geen discussie meer of het klimaat verandert, dus op zich is dit waar ze horen. Maar als bioloog krijg ik toch wroeging bij het woord uitsterven. Nee, we moeten ze redden.
Tijdens de verkiezingen kwam het klimaat nauwelijks aan bod. VVD’er Ed Nijpels zei destijds dat het ‘klimaatkonijn’ bij de formatie ‘uit de hoge hoed’ zou komen. Door Zondag met Lubach werd #klimaatkonijn trending en het dier symbool van klimaatactie. Bij de klimaatmars in Amsterdam liepen bijna 8000 mensen mee, waarbij velen verkleed als konijn. Het leek wel een plaag.
Een konijn zou eerder het symbool van de klimaatsceptici moeten zijn. In enorme getalen veroorzaken konijnen rampen, terwijl een enkeling juist leuk is: lekker zacht en met gekke oren. Zo ook de klimaatsceptici. Vroeger deden ze alsof roken gezond was, nu vertellen ze dat het klimaat niet verandert: ze zaaien verwarring bij het publiek en doen alsof de wetenschappers er nog niet uit zijn.
Cabaretier Pieter Derks besloot het bestaan van zo’n klimaatontkenner te ontkennen maar ik doe dat niet. Zo’n enkeling moet je, eenmaal ontdekt, juist laten praten. Ze springen immers, geheel in stijl met de konijnvergelijking, naar hilarische conclusies.
Neem die ontdekking van afgelopen week: één van de weinige nog overgebleven populaties sceptici bleek zich schuil te houden in de VVD Zuid-Holland. Frits Paymans had bedacht dat klimaatsverandering een complottheorie van Shell en Heineken is. ‘Ooh u bent complotdenker net als Donald Trump?’ vroeg de interviewer van Omroep West. (Trump denkt immers dat klimaatverandering is bedacht door de Chinezen.) ‘Nee ik was eerder dan Trump,’ antwoordde gekke Frits, ‘laten we dat voorop stellen’. Ook VVD fractievoorzitter Tiemen Brill sluit het complot niet uit: ‘Dat zou zomaar eens kunnen’.
Waarom moeten we die sceptici van de ondergang redden? Allereerst omdat fantasievolle Frits dit complot helemaal zelf had bedacht. Dat is toch schattig? En laten we eerlijk zijn, schattigheid was genoeg om de panda te redden. Maar belangrijker nog: elke keer dat een lokaal VVD-gekkie wat doms zegt, moet de VVD landelijk die uitspraken tegenspreken. En hoe vaker de VVD zegt dat ze het klimaat wél belangrijk vinden, des te ongemakkelijker wordt het dat ze er niks aan doen. Want er niks aan doen omdat je hebt bedacht dat het niet bestaat, oké. Maar er niks aan doen terwijl je er kennelijk wél de ernst van in ziet, dat is gewoon pijnlijk.

Auke-Florian Hiemstra,
Gepubliceerd op 14 juni 2017
© copyright “Leidsch Dagblad