Wow! Zeldzame achtarm-octopus gefilmd in Noordzee – Jeugdjournaal

 

“Als inktvis onderzoeker ben ik al blij als het een vage foto is met hier en daar een tentakel. Maar dit zijn prachtige beelden! Je ziet hem echt over de zeebodem lopen. Bioscoopwaardig!”

Op het Jeugdjournaal van dinsdag 16 oktober reageerde ik op de videobeelden van een Kleine achtarm uit de Noordzee. Uiteraard had ik ook enkele inktvissen meegenomen. Het fragment is hier terug te zien.

 

Enorme inktvis op strand gevonden – Telegraaf

Voor de Telegraaf vertelde ik meer over reuzeninktvissen nadat de fotos van een aangespoeld exemplaar viral gingen op internet. Ik vertelde dat het dier met tentakels wel dubbel zo groot geweest moet zijn, rond de 10 meter. Lees het hele stuk hier.

In de negentiende eeuw werden af en toe reuzeninktvissen van wel 18 meter beschreven. Tegenwoordig vinden we zulke groottes niet meer. Dat was misschien wat overdreven.

Reuzeninktvis trekt veel bekijks – KIJK magazine

Op 28 augustus reageerde ik voor KIJK magazine op de stranding van een reuzeninktvis in Nieuw Zeeland. Ik legde uit dat het aangespoelde exemplaar zijn tentakels mistte, en dus niet vier meter, maar nog veel groter geweest moet zijn. Toch zijn reuzeninktvissen niet de grootste inktvissen die er zijn. Kollosale inktvissen worden nog groter. Het artikel is hier te lezen.

Deze tentakels verdubbelen vaak de lengte van het gevonden lichaam. De precieze grootte die dit dier had is dus niet bekend.

Blijkt dat ik niet de enige ben met een fascinatie voor de reuzeninktvis, niet alleen de reuzeninktvis trok veel bekijks, zo ook het artikel.

‘Met een microfoon de diepzee in’ – Universiteit Leiden

Als journalist in residence volgde ik Hans Slabbekoorn tijdens zijn onderzoek midden op de Atlantische oceaan. Varend op onderzoeksschip Pelagia midden op de Atlantische Oceaan maakt hij opnames. Zeker qua geluid is er veel aan het veranderen in de oceaan, zegt Slabbekoorn. ‘Zelfs op het diepste punt van de oceaan kun je nog boten horen.’ Het artikel is hier te lezen, or here in English.

Raspen, piepen, knorren, kraken en brommen:
vissen kunnen het allemaal.

Eerder sprak ik live bij Nieuws&Co op Radio 1 over de NICO expeditie, schreef een blog voor NPO focus en publiceerde een reportage in de Mare.

Komen octopussen uit de ruimte? – KIJK magazine

Onlangs betoogde een groep wetenschappers dat octopussen letterlijk buitenaardse wezens zijn. Volgens hen is het aannemelijk dat er ooit octopuseitjes uit de ruimte op aarde zijn beland. Dat zou al die gekke eigenschappen van het dier verklaren. (wat ik dan denk)

Al eerder ontkrachte ik dit verhaal op Radio 1 (luister hier), nu nogmaals in de KIJK. Het hele verhaal lees je in het augustus nummer of hier online.

Hoe poetst een inktvis zijn tanden? (Inktviskenner laat Dikke Van Dale wijzigen) – Radio 1 / Jeugdjournaal.

Ook al hebben kinderen op dit moment vakantie, hun nieuwsgierigheid staat nooit uit. Als bewijs hiervoor nodigen we deze week elke dag een onderzoeker uit die ooit al met vragen van kinderen werd geconfronteerd. Want achter een antwoord op een kindervraag zit meer dan je zou denken.

Hoe poetst een inktvis zijn tanden? Doen ze niet, is niet nodig. Allereerst: in de bek van een inktvis zitten geen tanden maar een snavel. Daarmee bijt hij de grote stukken af. Verder raspt een inktvis met z’n radula, zijn rasptong. Want ja, op de tong van een inktvis vind je wél kleine tandjes. Een leeuw heeft ook zo’n ruwe tong en is een flink stuk groter, daar zijn de tongtanden beter te zien. Op 10 augustus wat ook nog eens #worldloinday was, had ik speciaal een leeuwentong meegenomen.

Want, je gelooft het of niet, Hiemstra kwam ooit een jongetje tegen die dat echt aan hem vroeg.

Luister het fragment hier. En lees de blog van het jeugdjournaal hier.

En daarbij moet Hiemstra persoonlijk nog iets van het hart over De Dikke Van Dale ….

In het woordenboek staat bij ‘snavel’ als uitleg ‘de bek van een vogel’, maar ook inktvissen hebben een snavel. Sterker gezegd, de snavel maakt een intkvis een inktvis. Sommige inktvissen hebben 8 armen, sommige 10 en anderen wel 90. Sommige inktvissen hebben zuignappen, anderen niet. Sommige inktvissen kunnen camoufleren, maar lang niet iedereen. Zelfs niet alle intkvissen spuiten inkt. Wat inktvissen, van dwerg- tot reuzeninktvissen, wel allemaal hebben is een snavel. En niet zomaar, inktvissen hebben al wel 500 miljoen jaar snavels! Dat terwijl de eerste vogels pas zo’n 150 miljoen jaar geleden op aarde verschenen, en toen zelfs nog tanden hadden. Tijd voor erkenning. Tijd voor een wijziging van het woordenboek, en de hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, die ging akkoord!

“De gekste beestjes uit de Noordzee, opgevist vanaf de Pelagia” – Radio 1

In de studio is aangeschoven Auke-Florian Hiemstra. Hij is de afgelopen twee weken meegevaren op het onderzoekschip van het NIOZ en heeft allerlei bizarre beestjes meegenomen naar de studio.

Twee weken was ik ‘journalist in residence’ op onderzoeksschip de Pelagia. Eenmaal weer aangemeerd in Amsterdam stond er al een taxi klaar om me naar Hilversum te rijden. Daar kwam ik net op tijd aan om op Radio1 alles te vertellen over de tocht en dit gekke beest: de zeemuis.

Het fragment (7:23) van Nieuws&Co is hier terug te luisteren. Met aanvullende informatie maakte NPO Focus er ook een blogpost van, getiteld: “Waar komen de kwallen in de Noordzee eigenlijk vandaan?”

Dit is een fluwelen zeemuis, een heel raar beest.
– aah ik krijg helemaal kippenvel!

 

Als ‘journalist in residence’ de Noordzee op

Komende twee weken ben ik ‘journalist in residence’ en vaar ik mee op onderzoeksschip de Pelagia, als deel van de door de NWO gefinancierde prestigieuze NICO expeditie. Op de Noordzee-etappe volg ik onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center en NIOZ zeeonderzoek en doe ik verslag van hun onderzoek. De Doggerbank, de Oestergronden en Devil’s Hole, het diepste punt van de Noordzee staan op het programma.