Chimpansjees

Min b plus minus wortel b kwadraat min vier a c gedeeld door a2. Zo, ik begin maar met een formule, want ik ben nu een wetenschapper. Na twee jaar volgestampt en klaargestoomd te zijn, word ik voor het eind van mijn bachelor ineens eng vrij gelaten. Ik ben de universiteit uitgestapt en moet over een half jaar pas terugkomen, maar dan wel met een waanzinnige paper: mijn eerste échte onderzoek. Tot die tijd reis ik als Naturalis onderzoeker door heel Europa om buitenlandse collecties te bekijken, ben ik meer in hostels dan in mijn studentenkamer en heb ik de tijd van mijn leven. Science all the way en on the way. Eindelijk heb ik het geschopt tot ‘wetenschapper’: ik voel me slim. Maar toen kwam ik in Londen. Mijn moment van geslaagdheid in het leven sloeg al snel om in blinde paniek.
Mijn kantoortje in het Natural History Museum zat direct onder de zaal met dinosauriërs, in de kelder tussen kasten vol met inktvisschelpen. Maar om die uitgebreid te bestuderen moest ik daar eerst komen. Mijn hotel was aan de overkant van de weg, toch was het elke keer weer spannend of ik op kantoor zou komen. Ik keek naar links, de weg was leeg. Ik stak over en schrok me rot dat van rechts allemaal auto’s toeterend op de rem trapten. In Londen rijden ze links.
Die éne oversteek stond tussen mij en mijn onderzoek. Voor een ander is juist het oversteken zelf het onderzoek. Zo stonden er 2,5 jaar onderzoekers naast een drukke weg die door het Kibale park in Uganda snijdt, wachtend op overstekende chimpansees. Steeds meer wegen doorkruisen Afrika, maar de chimpansee heeft de truc al aardig door. Snelheid is belangrijk, dus meer dan de helft rent de straat over en 20% let op anderen tijdens de oversteek. Alfa mannetjes wachten op de kleintjes en meer dan 90% kijkt naar links en naar rechts voor ze oversteken. Vaak staan ze hierbij zelfs op hun achterpoten.
Ik keek in Londen maar één kant op en ook nog de verkeerde kant. Nu ik dit schrijf, werk ik in Parijs. Hier rijden ze gewoon rechts, maar ik ben net gewend aan het Londense links. Ben ik dan dommer dan een aap? Nee, wij zijn immers ook gewoon apen. Maar van dommer dan een chimpansee heb ik niet terug.
 

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 13 mei 2015
© copyright “Leidsch Dagblad”