Carnaval Animaux

Carnavalszondag, 11 februari 2018. Je staat op het punt om iets heel bijzonders mee te maken! De Nieuwe Philharmonie Utrecht voert het prachtige en grappige Le Carnival des Animaux op, met in het voorprogramma Danse Macabre. Beide stukken zijn geschreven door componist Camille Saint-Saëns. In ultrakorte flitspraatjes leren 11 wetenschappers je meer over de dieren in dit stuk. Met opgezette dieren uit de collectie van Naturalis als uniek decor. Na afloop kun je de dieren van dichtbij bekijken op het podium.

Tijdens de opvoering van Carnaval Animaux mocht ik het hebben over twee dieren: de kangaroe en de schildpad. Ik vertelde hoe de zeeschildpadden me hadden afgeleid tijdens mijn onderzoek op Curacao en hoe ze plastic tassen eten, denkend dat het kwallen zijn. Voor het stuk over kangoeroes vertelde ik over buidels, wat is een buidel en wat zit er in? Om dat te illustreren nam ik het jong van een kangoeroe mee op sterk water. In een dierentuin was deze dood gevonden in de buidel van zijn overleden moeder. 

Andere sprekers waren, Victor Gijsbers (Universiteit Leiden), Bas Rodenburg (Universiteit Wageningen), Hans Slabbekoorn (Universiteit Leiden), Alexandra van der Geer (Naturalis), Katja Peijnenburg (Naturalis), Liesbeth Sterck (Universiteit Utrecht), Linda Drijvers (Radbout Universiteit), Claartje Levelt (Universiteit Leiden), Anne Schulp (Naturalis) en Kees Moeliker (het Natuurhistorisch Rotterdam). Het orkest, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, speelde onder leiding van dirigent Johannes Leertouwer.

De voorstelling Carnaval Animaux vond plaats in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal, de middag- en avondvoorstelling waren beide uitverkocht en we kregen een lovende recensie in het Leidsch Dagblad.