Bijzonder gewoon

Het gebeurt zelden dat een niet-aaibaar dier het nieuws haalt. Als een beest dat lukt, dan zit ik op het puntje van mijn stoel, staar ik naar het flikkerende tv-scherm en mag er niet gezapt worden. Dan moet het wel iets heel speciaals zijn. Want nieuws over insecten of weekdieren is lang niet zo nieuwswaardig als dat van een schattig lief beestje, ook al zouden ze ergens kampioen in worden. Maar nu de wereld in paniek is en bang voor terreur, maken ook nieuwszenders andere keuzes. Zo kwam afgelopen week een octopus in de schijnwerpers.

Deze octopus, Inky genaamd, zat in een aquarium van het National Aquarium of New Zealand. Zat: want daar zit hij nu niet meer. Dat is het nieuwtje. Hij ontsnapte op een nacht uit zijn aquarium, kroop enkele meters over de grond en vond een afvoerbuis. Deze vijftig meter lange pijp bracht hem terug naar de oceaan, waaruit hij ooit opgevist was. De NOS had het over ‘The Great Escape’, ‘Prison Break’ en het AD betitelde het dier als een ‘kunstenaar in ontsnappen’. Maar dat klopt niet. Als jij ’s ochtends een boterham met kaas belegt, ben je ook niet ineens een ‘Jamie Oliver’. Ik zal het uitleggen.
De ontsnapping leidde tot een wereldwijde hype en vele interviews met experts, wat leidde tot ongemakkelijke stiltes. Professor Jennifer Mather mocht op de Canadese radio reageren hoe bijzonder de ontsnapping wel niet was. Even was het stil. ‘Ja typisch’ zei ze, ‘typisch octopus gedrag’. Niet het antwoord waarop gehoopt was. Het is niet bijzonder, maar juist bijzonder gewoon.
Er zijn hele studies gedaan naar ‘Octopus Escape Behavior’. Zo verdwenen er in het Engelse Brighton steeds vissen uit een aquarium. De octopus die een paar aquaria verderop zat, wist zich lang onschuldig te houden. Hij kroop ’s nachts uit zijn bak, glibberde over de vloer, liet zich tussen de vissen glijden, at zijn buik vol, en kroop braaf terug in zijn eigen bak: alsof er niks gebeurd was. Niemand had het door. Zo bleef hij ontsnappen.
Inky was het juiste verhaal, op het juiste moment. “Octopus Breaks Free, Proves There Is Hope for Us All” kopte het Amerikaanse VICE online. In deze tijd snakken we naar positieve verhalen en kan zelfs een weekdier ons hoop bieden: van ondeugende inktvis tot een symbool van vrijheid. Zo. Nu mag je weer zappen. 

deze blije inktvis koos het ruime sop

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 20 april 2016
© copyright “Leidsch Dagblad”