‘Beng’ – en de popcorn is weg

Mijn huisgenoten zijn rond etenstijd als schapen over de dam. Als er één kookt, volgen er meer. De gang vult zich met lekkere geuren, iedereen krijgt honger en in no-time is het een wirwar van huisgenoten, pannen en ingrediënten. Ondertussen staat in een hoek de tv aan. Een man stapt uit een straaljager: “Whauw, snelheid is helemaal mijn ding”, zegt hij,“daarom gebruik ik Cilid Bang.” Groot komt het schoonmaak-merk in beeld en ‘t flitst voor onze ogen: “Beng – en het vuil is weg.” Niemand is geïnteresseerd, iedereen eet vrolijk door, en zo gaat het avond aan avond. Hoe geïndoctrineerd we ook zijn, we hebben geen Cilid Bang en zeker geen straaljager.

Het Leids International Film Festival is wel even wat anders dan dat kleine tv’tje in de hoek van de keuken. Even geen wetenschap, ik plof in de bioscoopstoel. Maar wat ík zie als ontspanning, zagen Duitse wetenschappers juist als experiment. Ze vroegen 96 proefpersonen naar een film te kijken en gaven de helft van hen zelfs gratis popcorn. De andere helft moest genoegen nemen met een suikerklontje, dat uit elkaar viel zodra je het in de mond stopte. De lichten dimden en na een paar reclames begon de film. Een film die wellicht het einde van de klassieke popcorn-film-combinatie zal inluiden.
Als de merknaam tijdens een reclame in beeld komt, oefent onze mond onbewust de uitspraak door lippen en tong ernaar te vormen. Dat gaat automatisch en steeds makkelijker. Hoe vaker de reclame, hoe meer het merk een plek in je hersenen verovert. Maar er is een medicijn, en het innemen is geen straf.
Weken na de film wisten de suikerklontje-mensen nog van het geadverteerde merk, terwijl de popcorneters zich geen reclame meer herinnerden. Want als je mond met kauwen druk bezig is, maakt reclame geen kans. Slecht nieuws voor adverteerders die nu wel eens een stokje voor de popcornverkoop zouden kunnen gaan steken. Mocht dat gebeuren, dan kun je in de bioscoop altijd nog achter mij gaan zitten. Mijn haar werkt minstens zo goed als popcorn.
De film was plotseling voorbij. Als je het leuk hebt, gaat de tijd sneller. Ik hou niet van snel, óók niet bij schoonmaken. Al lijkt het soms of alleen de zwaar chemische Cilid Bang ons aangekoekte servies nog van weggooien kan redden, we blijven lekker ploeteren met euroshopper. In onze fusie is zelfs het afwassen gezellig.
Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 13 november 2013
© copyright “Leidsch Dagblad”