Barstende honger

Het voelt gaaf om een tweedejaars te zijn. Niet dat je alles al weet, maar er is nu een hele lading studenten die minder weet en die in het begin ongetwijfeld met honger boodschappen doet en op tosties overleeft. Maar wat je ook eet en in welk jaar je ook zit één regel blijft gelden: “beter je buik gebarsten dan het eten bedorven”. Dit Friese spreekwoord legt de vinger op de zere plek. Terwijl er bij je ouders thuis altijd ‘gewoon’ eten was, gaat dat op kamers ineens gepaard met tijd, geld en moeite. En zeker richting het eind van de maand: zuinig zijn!

In vijf keer ademhalen kan ik van m’n studentenkamer naar de supermarkt sprinten. Dus als ik iets nodig heb, vlieg ik de deur uit. De kleinste dingen zijn de wandeling al waard. Terwijl de oven voorverwarmt, haal ik m’n pizza en terwijl het water al heet wordt, koop ik nog macaroni. Maar als je in de diepzee woont en maar sporadisch een prooi tegenkomt, moet je in één keer toeslaan. Een boodschappenlijstje maken en hamsteren! De ‘Zwarte Veelvraat’, een lelijke verschijning trouwens, is zo’n diepzeevis die om z’n schrokken bekend staat. Dankzij zijn uittrekbare maag kan hij een prooi tot tienmaal z’n gewicht en twee keer z’n lengte kwijt. Wat voor mij zou neerkomen op een pizza van bijna een ton en vier meter doorsnee. Dat is even slikken, letterlijk.
Mijn vader komt uit Friesland wat mij tot half-Fries maakt. En hoewel die uittrekbare uitwendige maag voor diepzeevissen van groot evolutionair voordeel is, ben ik blij dat wij voor hetzelfde probleem een andere oplossing hebben gevonden: het koelkastbakje. Want wat meer koken kost weinig extra moeite en het is heerlijk om soms alleen maar iets te hoeven opwarmen. En ook al is mijn ganggenoot arts, een gebarsten buik kan rampzalige gevolgen hebben.
Zo haalde een vier meter lange python uit Florida het nieuws toen hij een bijna twee meter lange alligator naar binnen had gewerkt. Wat al een riskant grote hap was, werd hem funest toen deze nog niet dood bleek. Door het wanhopige gespartel van de alligator om uit z’n benarde positie te ontsnappen, barstte de python open. Beide dieren overleefden het drama niet. Een vreemd tafereel. De slang was vast van Friese afkomst. Al had een échte Fries de voorkeur gegeven aan oranjekoek: alleen al omdat die niet spartelt.
Pizza is helaas maar zelden vier meter.

Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 18 september 2013
© copyright “Leidsch Dagblad”