Arm stokbroodje

Het was bijna de langste formatie ooit maar we hebben hem achter de rug. Rutte III is een feit, nu alleen nog even schuiven met de poppetjes en we hebben weer een kabinet. Het wachten zit erop, maar niet voor iedereen. Ik wacht nog even. Ik wacht dan ook niet op een kabinet, maar op zinnige besluiten. En die hebben ze, wat betreft klimaat, nog niet in de planning.
In het jaar dat ik werd geboren, 1992, kwam een belangrijke wetenschappelijke publicatie uit: “World Scientists’ Warning to Humanity.” Wel 1700 topwetenschappers, waaronder vele Nobelprijs winnaars, waarschuwden de wereld. “Predictions of global warming are still uncertain” schreven ze, maar “the potential risks are very great”. Ze hadden een duidelijk advies: “Move away from fossil fuels”. Toen dat verslag uitkwam, kon ik als baby misschien net mijn hoofd iets optillen. Ik was een paar maanden oud. Ik leerde lopen, bouwde hutten en verzamelde schelpen. Als ik als klein jongetje al snapte wat er mis ging met het klimaat, dan kon zo’n politicus dat toch ook wel begrijpen? Van basisschool naar middelbare school, examens gehaald en door naar de Universiteit. Inmiddels ben ik 25 jaar oud, ben ik zelf bioloog en is er niks veranderd.
Afgelopen week ondertekende ik de “World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice”, en met mij duizenden: het lijkt de publicatie met de meeste co-auteurs ooit te worden. Na 25 jaar geeft de wetenschap nog eens een update en de waarschuwing is actueler dan ooit: het probleem is inmiddels drastisch verslechterd. Toch wordt er niks gedaan. Stel dat je een stokbroodje kruidenboter in de oven hebt, een huisgenoot nog roept “gaat niet goed in de oven!” en jij pas na 25 jaar even door het ovenraampje kijkt. Dat zal er niet best uit zien, en zo is het ook met ons klimaat. Het regeerakkoord zoals het er nu ligt, doet niet genoeg om de klimaatafspraken van Parijs te halen. De ambitie is dan wel groot, maar echt iets doen? “Move away from fossil fuels” begint wederom het advies van de wetenschappers, maar hier gaan de kolencentrales niet dicht, ‘dat komt in 2030 wel’. Is er in die 25 jaar dan niks gebeurd? Nou ja, er is een nieuwe generatie die hun hele leven gewacht heeft, en daar nu wel eens klaar mee is.

Auke-Florian Hiemstra,
Gepubliceerd op 18 oktober 2017
© copyright “Leidsch Dagblad